Funkcja użytkowa spiżarni

Funkcja użytkowa spiżarni

Małe pomieszczenia znajdujące się tuż przy kuchniach były kiedyś czymś oczywistym w każdym domu. Mowa tu o spiżarniach. Przechowywało się w nich wszelkiego rodzaju produkty spożywcze, domowe przetwory i zapasy. Spiżarnia musiała być miejscem cienistym i chłodnym, gdyż dzięki temu jedzenie nie psuło się i długo pozostawało świeże. Na wiele lat zapomniano o tym jak praktyczne jest to miejsce. Współcześnie w projektach domów jednorodzinnych coraz częściej da się zauważyć powierzchnię przeznaczoną specjalnie z myślą o niej. Trudno się temu dziwić. Obecnie panuje moda na swoisty powrót do korzeni. Gotowanie stało się pasją wielu ludzi, a wyrabianie domowych przetworów ponownie jest popularne. Mimo dostępności do lodówek i zamrażarek to spiżarnie najlepiej nadają się do przechowywania różnych smakołyków. Nie wysuszają ich, nie trzeba też przeprowadzać niszczącego ich wartości odżywczych procesu zamrażania i odmrażania. Wygląda na to, że powrót spiżarni do łask jest czymś, z czego należy się cieszyć.